Arbejdspladser er steder, hvor mennesker tilbringer en betydelig del af deres tid, og det er arbejdsgiverens ansvar at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. En vigtig del af dette ansvar er at være opmærksom på og overvåge radonniveauet på arbejdspladsen. Radon, en usynlig og lugtfri gas, kan udgøre en potentiel sundhedsrisiko, hvis den ikke håndteres korrekt.

Ifølge dansk lovgivning og retningslinjer er det arbejdsgiverens ansvar at sikre, at radonniveauet på arbejdspladsen er inden for sikre grænser. Hvis radonniveauet er for højt, skal arbejdsgiveren træffe passende foranstaltninger for at reducere det og beskytte medarbejderne mod sundhedsrisici. Hvis disse foranstaltninger ikke resulterer i et radonniveau under de gældende radon gränsvärde, er arbejdsgiveren forpligtet til at rapportere virksomheden.

Sådan håndterer du radon på arbejdspladsen

For at sikre, at radonniveauet er inden for sikre grænser, skal arbejdsgivere foretage regelmæssige radonmätning på arbetsplatsen. Den mest almindelige måde at håndtere høje radonniveauer er ved at justere ventilationen i arbejdsområderne. En radonkonsulent kan også være nødvendig for at foretage en undersøgelse for at identificere problemet og foreslå passende foranstaltninger.

Fra og med 1. oktober 2021 blev der indført en ny og forbedret metodebeskrivelse for radonmåling på arbejdspladser. Denne metode har til formål at øge præcisionen og nøjagtigheden af radonmålingerne og erstatter den tidligere beskrivelse fra 2004.

Radon er en alvorlig sundhedsrisiko

Radon kan være farligt, og det er af afgørende betydning, at arbejdsgivere tager ansvar for at håndtere radonniveauet på arbejdspladsen. I betragtning af at langvarig udsættelse for radon kan øge risikoen for lungekræft, er det afgørende at sikre, at arbejdsmiljøet er sikkert og sundt. Gennem regelmæssige radonmålinger og passende foranstaltninger kan arbejdsgivere spille en vigtig rolle i at beskytte medarbejdernes sundhed og trivsel. Sundhedsstyrelsen anslår, at radon bidrager til omkring 300 tilfælde af lungcancer hvert år i Danmark. På grund af de alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser har Sundhedsstyrelsen fastsat en grænseværdi på 100 Bq/m³ for radonniveauet i både boliger og offentlige lokaler.

tilbudbanner